luni, 9 noiembrie 2009

A munci sau a ne face ca muncim??








Astazi am inceput ziua prost dispusa, cu durere de cap, probabil datorita orei tarzii la care m-am pus sa dorm. Am baut putina cafea si am plecat in graba catre o institutie publica pentru a rezolva o problema. Cand am ajuns acolo...coada imensa..in fata unui birou, mai exact a unei usi de termopan, asteptau cateva zeci de persoane sa intre pentru o banala stampila.
Inauntru doua angajate care se misca cu viteza melcului. Dupa 20 de minute abia a iesit o persoana in conditiile in care toti cei care asteptam eram deja nervosi. Inauntru, distinsele doamne, angajate la stat, radeau, beau cafea, mancau covrigi, masline sau ce si-or mai fi pregatit cu grija de acasa. Nu aveau nici cea mai mica intentie sa grabeasca ritmul in care lucrau...ci doar asteptau sa se faca ora 14 sa plece acasa. Doamnele angajate la statului roman, se faceau ca lucreaza. Adica stau la birou, se misca cu viteza melcului si din cand in cand mai intind mana si pun o stampila cu gandul la ziua de salariu. Bine, inteleg conditiile care ni se ofera si statul in Romania e asa cum e...dar ce vina au bietii oameni care asteapta ore intregi, chiar zile dupa niste dudui care se fac ca lucreaza. In fine, dupa 2-3 ore de asteptare am intrat si am obtinut mult pretioasa stampila.
In timp ce asteptam, de la geamul din cladire puteam sa vad intr-o curte interioara unde in jurul orelor 10 au venit cei de la Rosal sa ridice gunoiul. Din masina au coborat 2 barbati, unul schiop, cu lopeti si au strans toate gunoaiele din jurul tomberoanelor. Dupa aceasta operatiune au luat fiecare tomberon l-au rasturnat in masina si le-au aranjat frumos la locul lor. Intre timp au venit doua doamne sa arunce gunoiul. Erau 6 tomberoane goale si 2 care inca mai trebuiau descarcate. Ei, ghiciti in care au aruncat doamnele gunoiul proaspat adus? L-au aruncat bineinteles pe jos, vantul a batut, punga s-a desfacut si s-au imprastiat rezidurile.
Ce se intelege din asta? Ca aveau la dispozitie 6 tomberoane goale, 2 care tocmai urmau sa fie golite , o masina de gunoi unde puteau arunca direct si ele au hotarat sa arunce pe jos. Si oamenii aia erau de fata si nu au zis nimic. Tacuti, dupa ce si-au terminat treaba au scos matura si au strans si acel gunoi.
Morala? Oare nu ar trebui sa apreciem munca facuta de ceilalti? Oare nu e egala orice munca prestata corect pentru un salariu? De ce e o rusine sa muncesti si nu e o rusine sa te prostituezi, sa te vinzi pentru bani? De ce preferam sa ne facem ca muncim in loc sa muncim? De ce oamenii nu mai sunt seriosi? De ce nu mai exista cuvant si respect? De ce toti avem pretentii de sefi, manageri si cerem nejustificat sa ni se ofere functii importante si salarii de ministrii? De ce nu mai avem bun simt? De ce nu mai suntem oameni?

Niciun comentariu: